Financieringsparagraaf

Interne ontwikkelingen

De treasuryfunctie baseert het treasurybeheer op een liquiditeitenplanning die dezelfde periode omvat als de meerjarenbegroting. Die planning wordt minimaal elk halfjaar in overleg met betrokken budgethouders geactualiseerd. Een juiste liquiditeitenplanning maakt het mogelijk tijdig financieringsbeslissingen te nemen die beantwoorden aan de doelstellingen die we in het treasurystatuut hebben geformuleerd (zie hiervoor). In 2021 blijft de aandacht gericht op het steeds nauwkeuriger in beeld krijgen van de kasstromen met een onzeker renterisico (investeringen en grondexploitaties).

Externe ontwikkelingen

In het Centraal Economisch Plan (CEP) van maart 2020 geeft het CPB in 2020 voor Nederland een economische groei van 1,4% aan. Voor 2021 was de verwachting een economische groei van 1,6%. Door de coronacrisis zijn de verwachtingen niet bijgesteld. De verwachting voor 2020 is bijgesteld naar een krimp van -6,4%. In 2021 treedt dan een herstel in van 3,3% .

De inflatie (prijsindexering) in Nederland komt volgens de Juniraming 2020 van het Centraal Planbureau (CPB) op 1,7% uit.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente het afgelopen jaar niet veranderd. Deze staat sinds 16 maart 2016 op 0,0%. Dit zal er voor zorgen dat ook voor 2021 de rente laag zal blijven. Door de lage rente van de ECB kunnen wij op dit moment (juli 2020) nog voor extreem lage percentages op de geld- en kapitaalmarkt terecht. Bij voortduren van deze omstandigheden verwachten wij in 2021 voor kortlopende leningen een rentepercentage van 0,0% of lager en voor langlopende leningen (10 tot 30 jaars rente fixe) van 1,2%. Ook hierbij zullen verdere ontwikkelingen van de coronacrisis invloed hebben.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf